Τρίτη 2 Απριλίου 2013



 2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

H σημερινή μέρα, 2 Απριλίου, είναι αφιερωμένη – παγκόσμια – στο παιδικό βιβλίο. Η επιλογή αυτής της μέρας δεν είναι τυχαία, αλλά συνδυάστηκε με την ημέρα των γενεθλίων ενός μεγάλου συγγραφέα, του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Τα παραμύθια του, που τα γνωρίζουμε όλοι  Η μικρή γοργόνα, Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα, Οι αγριόκυκνοι, Η Βασίλισσα του χιονιού, Η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι, Η Τοσοδούλα, Τα κόκκινα παπούτσια, Το ασχημόπαπο κ.ά είναι γραμμένα για τον παιδόκοσμο, στον οποίο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και αγάπη. Ότι έγραψε ο Άντερσεν δεν είναι μια απλή ιστορία προορισμένη να προσφέρει μόνο ευχαρίστηση, αλλά ούτε και να διδάξει. Είναι μια πρόκληση σε συλλογισμούς και συγκινήσεις διαποτισμένη με βαθιά ανθρωπιά και απέραντη αγάπη στη φύση.
Την παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου, την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Το 2013 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α.
Το μήνυμα έγραψε η πολυβραβευμένη συγγραφέας Pat Mora και την αφίσα φιλοτέχνησε ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας, μουσικός και εικονογράφος, Ashley Bryan.

Το μήνυμα είναι:
Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ.
Τα γράμματα γίνονται λέξεις
κι οι λέξεις έπειτα, όλες μαζί,
γίνονται βιβλία να διαλέξεις.
Άκου πώς ψιθυρίζουν!
Ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν,
αρκούδες τραγουδούν,
όταν το φεγγάρι αντικρίζουν.
Μπαίνουμε σε κάστρα φοβερά.
Δέντρα σκαρφαλώνουν ως τα σύννεφα.
Γενναία κορίτσια πετούν θαρρετά,
αγόρια ψαρεύουν άστρα λαμπερά.
Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί,
«βιβλιοχαρά» σ’ όλη τη γη

Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου