Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Δράσεις και συναντήσεις του 7ου Δημοτικού σχολείου Ορεστιάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius




Πολυμερής Σχολική Σύμπραξη Comenius στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας           
     1η Συνάντηση εκπαιδευτικών στη Murcia της Ισπανίας
 

Το σχολείο μας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης / Comenius με τίτλο «Bringing up “Global Citizens”» δηλαδή "Ανατρέφοντας Παγκόσμιους Πολίτες". Στο πρόγραμμα συνεργαζόμαστε με σχολεία της Ισπανίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Τουρκίας. Όλα τα συμμετέχοντα σχολεία εργαζόμαστε από κοινού πάνω στα μεγάλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα του πλανήτη, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη μιας βαθύτερης περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής συνείδησης. Με τις δράσεις μας γνωρίζουμε περισσότερο τη δική μας κουλτούρα καθώς και τον πολιτισμό των εταίρων μας, ανταλλάσουμε ιδέες και απόψεις μέσω ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και μέσω τακτικών επισκέψεων - συναντήσεων.                                            

- Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στη Murcia της Ισπανίας. Από την Ελλάδα και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας παραβρέθηκαν: η κ. Αρβανιτάκη Σουλτάνα (συντονίστρια του προγράμματος), η κ. Γεωργούδη Δήμητρα και ο κ.  Πετρίδης Αναστάσιος. Η εμπειρία ήταν μοναδική γεμάτη με πολλές  “γεύσεις” ενός άλλου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στα πλαίσια της φιλοξενίας συμμετείχαμε σε εργασίες, εκδηλώσεις και εξορμήσεις στην όμορφη πόλη της Molina de Segura καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Murcia. Άψογος ήταν ο σχεδιασμός και η οργάνωση της συνάντησης που σίγουρα απαίτησαν ατελείωτες ώρες προετοιμασίας και προσωπικό χρόνο από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μητέρες των παιδιών που βοήθησαν στην παρασκευή και προσφορά μεγάλης ποικιλίας εδεσμάτων στους ευρωπαίους εταίρους τους.
Το καλά οργανωμένο ισπανικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και η άψογη προετοιμασία των Ισπανών εταίρων εξέπληξαν ευχάριστα τους συμμετέχοντες δασκάλους.

- Η δεύτερη συνάντηση θα λάβει χώρα στη Βενετία της Ιταλίας, στις 11 Απριλίου, στην οποία θα ανακοινωθούνε τα περιβαλλοντικά προγράμματα και οι κοινωνικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο κάθε σχολείο σε συνεργασία με τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.
                                                                                                                                                                                 Η Διευθύντρια του 7ου Δ.Σ Ορεστιάδας                                                                                         κ. Αρβανιτάκη Σουλτάνα

.